5 knih, které číst na Valentýna

Svátek zamilovaných se nezadržitelně blíží a všude kolem nás se pomalu ale jistě objevuje spousta příležitostí, jak 14. únor oslavit. Rozhodně souhlasím, že je důležité svým milovaným vyznávat lásku, a to po celý rok. Pokud ale raději, než v obležení rudých růží, trávíte čas čtením, můžete si vybrat jednu z pěti valentýnských knih, které jsem pro vás připravila. Tento čas je výbornou příležitostí, kdy můžete zkusit knihu romantického žánru. Následující výběr je vhodný pro věčné romantiky, nudit se ale nebudou ani zatvrzelí odpůrci.

Tak jakou knihu si koupit a co číst na Valentýna?

1) Zápisník jedné lásky - Nicholas Sparks

Tato klasika mezi romantickými knihami je příběhem starého muže, který u lůžka své nemocné manželky vzpomíná na společně prožitý život zaznamenaný na stránkách jeho zápisníku.

Vyprávění začíná v roce 1946, kdy se veterán druhé světové války, Noah, vrací domů do Jižní Karolíny, kde vzpomíná na svou dávnou lásku, Allie. Osud jejich cesty dávno rozdělil a mnoho let se neviděli. Až do chvíle, kdy se jeho osudová láska znovu objeví ve stejném městě. Allie je zasnoubená s jiným mužem, nicméně záhy zjišťuje, že její city k Noahovi stále přetrvávají.

Kromě velkého milostného příběhu se v knize setkáváme i s realitou života, jeho nástrahami a konečností, které musí čelit každý z nás.

#láska #USA #stárnutí

2) Dej mi své jméno - André Aciman

Prosluněné letní dny na italském pobřeží a jedna nečekaná láska mezi dvěma muži - Oliverem a sedmnáctiletým Eliem.

Oliver přijíždí do vily Eliovi rodiny, aby zde strávil léto. Oba spolu tráví hodně času, rozumí si a jejich sedmiletý věkový rozdíl jim není překážkou. Ani jeden z nich vzájemnou přitažlivost nečeká, vyhnout se ji ale nedokážou. Jak dlouho jejich letní romance potrvá a může vůbec někdy skončit?

Román, který byl i zfilmován v hlavní roli s Timothéem Chalametem, je prvotřídní romantický příběh o lásce, hledání sebe a své vlastní sexuality.

#itálie #mladáláska #LGBTQ+

3) Pýcha a předsudek - Jane Austen

Život na anglickém venkově v 18. století není vůbec jednoduchý, zvlášť, když jste matka a máte pět dcer na vdávání!

Hlavní hrdinka románu, Elizabeth, je druhá z pěti děvčat. Zatímco první z dcer už si svého vyvoleného našla, Elizabeth se do vdávání příliš nehrne. Zájemce stále odmítá, zatímco ji život neustále ztěžuje povýšený a odměřený pan Darcy, kterému nemůže ani přijít na jméno. Najdou si k sobě cestu, i přes jeho nemístné chování?

Je vůbec někdo, kdo by neznal slavný příběh o mladičké Elisabeth a pana Darcyho, který s lehkým nádechem ironie napsala Jane Austen?

#anglie #klasickáliteratura #18.století #láska

4) Veronika Opatřilová - Počkej na moře

Česká autorka Veronika Opatřilová napsala knihu na světové úrovni, která pojednává o zakázané lásce dvou mužů v průběhu 60.let minulého století.

Děj se odehrává na anglickém ostrově Wight, kam přijíždí mladý muž ze Švédska studovat angličtinu. Zprvu má velký problém navázat přátelství, nicméně brzy se sblíží se svým učitelem literatury, který skrývá stejné tajemství jako on. Kniha je psána očima švédského studenta a je spíše sondou do jeho mladistvé křehké duše, do jeho pocitů a obav.

Nečekejte bouřlivé zvraty, spíše pozvolně ubíhající životní příběh dvou můžu, kteří musí svou lásku před světem skrývat.

#anglie #60.léta #LGBTQ+ #zakázanáláska

5) Námi to končí - Colleen Hoover

Knihy americké spisovatelky Colleen Hoover jsou velmi čtivé a typické tím, že vás pohltí od první stránky. Ani kniha Námi to končí není výjimkou.

Hlavní postavou je 23 letá Lily, která opouští své rodné město a stěhuje se do Bostonu. Tam potká ambiciózního neurochirurga Ryla, do kterého se okamžitě zamiluje. Jejich vztah je plný vášně a sexuálního napětí. Jejich sluncem zalitý život ovšem netrvá dlouho. Lily se záhy dozvídá o Rylově minulosti, která jejich vztah více než komplikuje. Ryle se postupně ukazuje v jiném světle a na obzoru se objeví stará láska. Dokáže Ryle a Lily překonat nástrahy, které jim život přichystá?

I přestože se jedná o romantickou knihu, obsahuje důležité poselství a rozebírá problematiku domácího násilí.

#romantika #USA #domácínásilí


Raději Valentýna trávíte v teple? Koukněte na 10 destinací, kam vyrazit v únoru a inspirujte se!

Markéta Košťálová

Pisálek, čtenář a vášnivá cestovatelka, která s vámi ráda sdílí své nápady, tipy a zkušenosti.

Previous
Previous

Zimní Fuerteventura: nekonečné pláže a měsíční krajina. Co vidět a neminout?

Next
Next

10 tipů, kam vyrazit na dovolenou v únoru