Zimní Fuerteventura: nekonečné pláže a měsíční krajina. Co vidět a neminout?

Hledáte destinaci pro vaši příští dovolenou, kde si budete připadat jako v ráji, ale zároveň neradi trávíte hodiny v letadle? Milujete dlouhé pláže s jemným pískem, španělskou kuchyni nebo holdujete vodním sportům? Možná by vás mohla zaujmout Fuerteventura.

Pláž Sotavento

Základní informace o Fuerteventuře

Fuerteventuru najdete na mapě západně od afrického kontinentu, kde tvoří spolu s dalšími šesti ostrovy Kanárského souostroví. Jejím charakteristickým rysem jsou:

  • dlouhé písečné pláže,

  • tyrkysově zbarvené vody Atlantského oceánu,

  • nevídaná měsíční krajina,

  • ideální podmínky pro vodní sporty.

Mapa ostrova Fuerteventura

Při vybírání místa k pobytu doporučuji zvolit dvě ubytování. Jedno na severu a druhé na jihu. Ulehčíte si tak cestování a budete moci jednoduše navštívit všechna úchvatná místa, které ostrov nabízí.

Při hledání informací o Fuerteventuře můžete narazit na pár informací, které vás mohou od návštěvy odradit. Často se dočtete, že na Fuerteventuře moc fouká vítr, je tam zima, voda je studená a na celém ostrově nenajdete jediný strom.

Ano, ostrov má opravdu ideální větrné podmínky pro windsurfing, kitesurfing a další vodní sporty, nicméně velké množství hotelů je postaveno v závětrné straně. Může se stát, že bude foukat hodně, ale dost možná to bude také jen lehký vánek. Nejspíš vám nezbyde nic jiného, než Fuerteventeru zažít a vytvořit si vlastní zkušenost.

Co se týče počasí, na Fuerteventuře svítí sluníčko po celý rok a jsou tu příjemné teploty mezi 20-28 stupni celsia. V zimních měsících užijete večer svetřík nebo lehkou bundu. Parné tropické noci, jako známe z českého léta, tu nezažijete, což je ale výborná zpráva, protože se krásně vyspíte i bez klimatizace.

Teplota oceánu je opravdu nižší, než Jadran na konci srpna, nicméně jeho krása a síla váš natolik strhne, že vám to s nejbližší velkou vlnou bude úplně jedno. V oceánu jsme se koupali všichni, včetně dětí. Pokud ale nedáte dopustit na koupání v teple, zkuste pláže s mělčí vodou, které jsou i ideální pro děti. Taková je například v Caleta de Fuste.

A příroda? Že vám chybí stromy? Tak to se opravdu nemusíte bát. Fuerteventura má tak dechberoucí krajinu, že ji absenci lesního porostu velmi snadno prominete. Nadechněte se, posaďte se na pláži a užijte si to ticho. Nasávejte atmosféru. Obdivujte hory za vašimi zády. Podívejte na všechny ty odstíny modré, které před vámi oceán ve spojení s nebem kouzlí. Není to krása?

Playa del Viejo Reyes

Doprava na Fuerteventuře

Na Fuerteventuru se můžete dostat přímým letem z Prahy se společností Smartwings nebo z Vídně s Ryanairem či rakouskou společností Austrian. Let trvá těsně pod pět hodin.

Na letišti doporučuji pronájem auta. Nejlepší recenze má půjčovna Cicar, kterou jsme také využili. Jejich auta jsou kvalitní, půjčení je rychlé a za velmi dobrou cenu. Cesty na Fuerteventuře jsou ve velmi dobrém stavu (vyjma např. cesty na pláž Cofete, která není zpevněná a nevztahuje se na ní pojištění auta!), provoz je tu například oproti Tenerife velmi mírný, nemusí se tu tedy bát řídit ani sváteční řidič.

Pokud nechcete využít služeb autopůjčovny, můžete se dopravovat i místními autobusy nebo taxi. Autobus vám ale nezastaví na všech krásných místech a taxi se dost prodraží. Půjčení auta SUV na týden nás stálo 5000,- Kč i s dvěma dětskými autosedačkami.

Písečné duny Corralejo

Kde se na Fuerteventuře ubytovat?

Na Fuerteventuře najdete několik dobrých hotelů mezinárodních řetězců jako například Iberostar, Mélia nebo Barceló. Nicméně oproti Tenerife nebo Gran Canarii, není na Fuerteventuře tolik nevzhledných resortů, které by lemovaly celé pobřeží, což je velké pozitivum tohoto ostrova.

Při výběru ubytování doporučuji zvážit cíl vaší cesty. Na ostrově se nabízí ubytovat celkem ve třech oblastech:

  • Jižní pobřeží okolo městečka Morro Jable a Costa Calma lemují dlouhé pláže s bílým pískem. Tato destinace je klidnější a je vyhledávaná německými seniory a rodinami s dětmi. Jih ostrova je také vhodné zvolit, pokud se chystáte navštívit známou pláž Cofete.

  • Severu dominuje přístavní město Corralejo, které je naopak ideální destinací pro mladé lidi vyhledávající párty život. Také je zde větší zastoupení turistů z Velké Británie. Poblíž města Corralejo naleznete nádherné písečné duny a z přístavu můžete vyrazit i na přilehlý ostrov Lobos, či vyrazit rovnou na sousední Lanzarote.

  • Přímo ve středu ostrova, na půl cesty mezi Morro Jable a Corralejo, naleznete městečko Caleta de Fuste, které je dobrou destinací, pokud chcete prozkoumat sever i jih a mít vše v dosahu. Caleta de Fuste je také vhodné místo pro rodiny s malými dětmi kvůli přilehlé pláži s pozvolným vstupem do vody.

Tip: Z hotelů ve střední cenové třídě doporučuji hotel Fuerteventura Princess, který má výbornou polohu ihned u pláže Jandía-Esquinzo, cenovou dostupnost a je dostatečně baby friendly.

Playa de Ajuy

8 TOP pláží, které musíte na Fuerteventuře vidět

Na Fuerteventuře si užijí skvělou dovolenou hlavně milovníci pláží. Těch je tu totiž nespočet a většina jich je naprosto úchvatných. Místa, které mohu vřele doporučit jsou:

  • Pláž Morro Jable: Playa del Matorral

    Může být ještě něco lepšího než 8 kilometrů dlouhá písečná pláž obklopena tyrkysově modrou hladinou Atlantského oceánu? Hlava na hlavě tu určitě nebude, neboť na tak dlouhé pláži se návštěvníci velmi snadno rozprostřou.

  • Pláže u Corraleja: Grandes playas de Corralejo

    Pláže a písečné duny u Corraleja jsou podívaná, kterou rozhodně nesmíte minout. Dominantou tohoto místa je výhled na nedaleký ostrov Lobos.

  • Pláž Caleta de Fuste

    Tato pláž s pozvolným vstupem do vody je vhodná pro rodiče s malými děti. Její výhoda je i blízkost od letiště.

  • Pláž Sotavento

    Milovníci vodních sportů jako je kitesurfing nebo windsurfing rozhodně nesmí minout pláž Sotavento, která se nachází na východním pobřeží. S přílivem oceán vytváří na pláži malá jezírka s plytkou vodou, která působí naprosto neuvěřitelně!

  • Pláž Costa Calma a playa Esmeralda

    Tyto dvě pláže jsou blízko od sebe a obě nabízejí kombinaci jemného bílého písku a průzračně čisté vody. Pláž je vhodná i pro děti, v okolí naleznete také spoustu skvělých podniků.

  • Pláž Viejo Reyes

    Rozbouřený oceán je na této pláži naprosto dechberoucí. Stavte se na kafíčko v kavárně Caveto a udělejte si procházku k pláži. Pokud holdujete surfování, tohle místo si zapište na seznam.

  • Pláž Ajuy

    Černých pláží je na Fuerteventuře jako šafránu a tohle je právě jedna z nich, ta nejznámější. Poblíž najdete i jeskyně a mestěčko, kde si můžete dát třeba oběd.

  • Pláž Cofete

    Toto magické místo opředené mnoha tajemstvími si vás získá na první dobrou. Dostat se sem je trochu náročné, cesta není zpevněná a nevztahuje se na ní pojištění auta. I přesto pláž Cofete rozhodně patří mezi místa, která na Fuerteventuře musíte navštívit.

Grandes playas de Corralejo

Rádi byste na výlet?

  • Vyražte do vnitrozemí

    Vnitrozemská příroda Fuerteventury dokáže překvapit měsíční krajinou, která vás naprosto pohltí a jen tak se neokouká. Udělejte si výlet z jihu na sever přes městečko Pájara a užijte si velké množství dechberoucích výhledů.

  • Obdivujte zvířata v Oasis Wildlife

    Milovníci zvířat a rodiny s dětmi jistě ocení půldenní výlet do zoo, která ve vyprahlé krajině působí opravdu jako oáza. Otevřeno mají po celý rok a vy se tak můžete vydat za velbloudy, opičkami, krokodýly nebo slony.

  • Navštivte mlýn Molino de Antigua

    Větrné mlýny k Fuerteventuře neodmyslitelné patří. Pokud máte rádi muzea a chcete zjistit něco o tom, jak se na tomto ostrově dříve žilo, doporučuji mlýn Molino de Antigua. Kromě ukázky výroby mouky tu můžete zakoupit i suvenýry a projít se pěknou zahradou.

Tak co, vyrážíte? Dejte mi vědět do komentářů, zda je Fuerteventura na vašem listu vysněných destinací!

Markéta Košťálová

Pisálek, čtenář a vášnivá cestovatelka, která s vámi ráda sdílí své nápady, tipy a zkušenosti.

Previous
Previous

Mezinárodní den zdraví: 5 knih, které vám zlepší životní styl

Next
Next

5 knih, které číst na Valentýna