10 tipů, kam vyrazit na dovolenou v únoru

Zdá se vám, že zima trvá už příliš dlouho a příjemné teploty jsou stále v nedohlednu? Přemýšlíte, kam vzít děti během jarních prázdnin nebo chcete svou drahou polovičku překvapit valentýnským pobytem v zahraničí? Přece nebudete sedět doma! Únor je skvělý měsíc pro plážovou dovolenou a ideální čas pro návštěvu památek. Zároveň je to období roku, kdy seženete velmi dobré ubytování za poloviční ceny.

Dlouho jsem si lámala hlavu, kam se vydat, proto jsem za vás prozkoumala všechny možné varianty míst na dovolenou v únoru. Pojďme se na to podívat!

Kam v únoru k moři za teplem

  1. Kanárské ostrovy

    Prvním tipem nemůže být žádné jiné místo, než Kanárské ostrovy. Z Česka se sem dostanete za pět hodin letu, což činí tuto destinaci velmi dostupnou. Jezdí sem rodiny s dětmi, senioři, ale i baťůžkáři, milovníci vodních sportů a páry, vyhledávající luxusní dovolenou. Každý si zde najde to své.

    Kanárské souostroví se skládají ze 7 ostrovů, z nichž každý je úplně jiný. Čtyři hlavní ostrovy s dobrým leteckým spojením jsou Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura a Lanzarote. Teploty zde jsou poměrně stabilní, v únoru se budou pohybovat kolem 20 stupňů. Ráno a večer to bude na lehký svetřík a přes den na plavky. Nikde jinde v Evropě nenajdete v únoru místo, kde bude tak příjemné počasí, jako právě na Kanárských ostrovech. Jejich výhoda je i to, že se jedná o autonomní území Španělska. Platí se zde eurem a může zde volat a posílat sms zprávy stejně jako v Česku.

  2. Dubaj

    Dubaj nemusí být jen přestupní stanicí na vaší cestě do Asie. Stačí jen pět a půl hodiny letu a vy si můžete užívat příjemného počasí s teplotou do 25 stupňů, příjemné teploty moře a skvělé úrovně služeb. A nemusíte jen polehávat na pláži! Den si můžete zpestřit nákupy, návštěvou nejvyššího mrakodrapu na světě nebo se vydat na výlet do pouště. Dubaj je i výborná destinací pro děti. Naplánujte si program v Legolandu nebo navštivte místní Akvárium, děti budou tuhle dovolenou milovat!

  3. Thajsko

    Thajské pláže, jídlo a masáže, to je ideální kombinace pro dovolenou snů. Únor je parádní měsíc, kdy tuto asijskou zemi navštívit. V zemi panuje suché období s minimem srážek a teplota se bude držet kolem 30 stupňů. Navštivte hlavní město Bangkok a slavnou Khaosan road, vypravte se na sever za kulturou do Chiang Mai nebo si vyberte jeden z ostrovů, kde budete moci v klidu relaxovat. Velmi oblíbené jsou ostrovy Ko Samui, Ko Chang, Ko Phi-phi nebo třeba maličký Ko Lipe. Pokud jste milovníkem nedotčené přírody, musíte vyzkoušet i thajské národní parky. Například národní park Mu Ko Surin je opravdovým rájem na zemi.

  4. Bali

    Indoneský ostrov Bali je v posledních letech opravdovým hitem. Jezdí sem mnoho digitálních nomádů, surfařů a jogínů. A není se čemu divit. Tento malý ostrov plný milých lidí má co nabídnout a je perfektním místem i na dlouhodobou dovolenou. Vypravte se sem těsně před hlavní sezónou - v únoru! Občas mohou přijít srážky, zejména v noci, odměnou vám ale budou nižší ceny ubytování a turisticky oblíbená místa nebudou tolik přeplněná. Navštivte chrámy, rýžová políčka, opičí park v Ubudu, útesy Uluwatu, nebo se vydejte lodí na přilehlé ostrovy Gili Air či Nusa Penidu.

Kam vyrazit v únoru na eurovíkend za památkami

  1. Španělsko

    Španělsko je výborná destinace během jakéhokoliv ročního období. Dopřejte si prodloužený víkend v Barceloně nebo Madridu, projděte si všechny památky a ochutnejte španělské tapas. A pokud toužíte po teplotách kolem 20 stupňů, nezbývá než vyrazit ještě trochu jižněji - do Andalusie! Málaga, Ronda, Sevilla, Granada a její palác Alhambra. Únor je pro poznávání andaluských památek tím správným měsícem.

  2. Florencie

    Florencie je turisticky hojně navštěvované město Toskánska. V průběhu hlavní sezóny od května do září sem proudí davy lidí, aby obdivovali sochu Davida a nádhernou architekturu katedrály Santa Maria del Fiore. Vyhněte se dlouhým frontám tím, že tuto metropoli navštívíte mimo sezónu. Teplota vzduchu bude kolem 15 stupňů, což už je stále dobré počasí na posezení na zahrádce restaurace s italským vínem a špagetami carbonara.

  3. Porto

    Ani do třetice zde nebude chybět destinace jižněji od nás - Porto. Toto město na břehu řeky Douro za posledních pár let nabylo na popularitě, a to zcela oprávněně. Nádherná městská architektura, slavný most Ponte Dom Luís I., připomínající Eiffelovu věž, portské víno. Vinařství ve městě najdete spoustu, zajděte si na ochutnávku portského do Taylor’s. Počasí v únoru bude příjemné a kdyby se jen náhodou trochu ochladilo, můžete si dát o skleničku portského navíc.

Kam vyrazit v únoru za krásnou přírodou

  1. Mallorca

    Tento oblíbený ostrov ve Středozemním moři je jako dělaný pro mimosezónní dovolenou, protože od května do konce září je tu opravdu hlava na hlavě. V moři se okoupete jen, pokud jste dost otužilí, ale pokud máte rádi krásnou přírodu a ještě raději holdujete cyklistice, mějte se na pozoru. Mallorca je mezi cyklisty velmi oblíbená destinace. Projeďte si pohoří Serra de Tramuntana, které je zapsané na seznamu UNESCO. Navštivte horská městečka jako Valdemossa nebo Deiá, zajeďte si na Formentor - nejsevernější cíp ostrova a skvělé jsou i místní jeskyně. K tomu vám bude svítit sluníčko a bude příjemných 15-20 stupňů.

  2. Madeira

    Na mapě nalezneme portugalskou Madeiru západně od evropského kontinentu uprostřed Atlantského oceánu. Přezdívá se ji ostrov věčného jara, vyrazit sem tak můžete opravdu kdykoliv. V únoru bude v nižších nadmořských výškách kolem 20 stupňů, takže můžete přibalit i plavky. Do vyšších poloh si pak nezapomeňte vzít něco teplejšího. Madeira je nádherný zelený ostrov, kde si budete připadat jako na Havaji. Tak proč cestovat takovou dálku, když na podobnou přírodu narazíte po pouhých 5 hodinách letu.

  3. Maroko

    Maroko pravděpodobně není destinace, která by vás napadla jako první. Kde jinde se vám ale naskytne možnost vypravit se na trek v pohoří Atlas, pozorovat noční oblohu na poušti a surfovat v oceánu? Všechny tyto aktivity můžete dělat jedině v Maroku, které je naprosto bezpečnou destinací pro všechny cestovatele. Cenově je navíc velmi dostupné. V únoru očekávejte na jihu v okolí Agadiru teploty kolem 22 stupňů, na hory a přespání v poušti si ale přibalte bundu a dlouhé kalhoty. Po západu sluníčka je tu opravdu chladno.

Tak kam letos vyrazíte? Dejte mi vědět do komentáře, ať se můžeme navzájem inspirovat!

Markéta Košťálová

Pisálek, čtenář a vášnivá cestovatelka, která s vámi ráda sdílí své nápady, tipy a zkušenosti.

Previous
Previous

5 knih, které číst na Valentýna

Next
Next

Katalánská gastronomie aneb co v Barceloně ochutnat?