20 nevšedních tipů, co vidět v Barceloně

Už jste prošli všechna doporučená místa z článku Základní průvodce Barcelonou a nevíte, kam dál vyrazit? Nezoufejte. V tomto druhém největším španělském městě je neustále co objevovat. Pokud máte trochu času navíc, chcete místní kulturu poznat více do hloubky, zasportovat si nebo zajít na nákupy, čtěte dál. Mám pro vás dalších 20 nevšedních tipů, kam v Barceloně vyrazit rozdělených přesně podle vašich zájmů.

Chci více památek:

  • Nemocnice Sant Pau, která je zapsaná na seznamu UNESCO, je dílem architekta Lluíse Domènecha i Montanera. Spojte návštěvu tohoto místa s prohlídkou Sagrady, která se nachází nedaleko, určitě nebudete litovat.

  • Koncertní síň Palau, taktéž zapsanou na seznamu UNESCO, najdete kousek od stanice metra Urquinaona a opět ji nemá na svědomí nikdo jiný než Lluís Domènech i Montaner. Pokud chcete obdivovat krásu této budovy, nemusíte si kupovat lístek na koncert. Síň si můžete prohlédnout sami nebo s průvodcem, a to nejpozději do 15:30. Kromě toho si zde můžete dát kafíčko v místní kavárně.

  • Palau Guell. Tvorbu Antionia Gaudího najdeme na různých místech Barcelony a nutno říci, že se jen tak neomrzí. Nejzajímavější částí jsou interiéry a střecha paláce, ze které můžete pořídit nádherné fotografie. Cena oproti jiným Gaudího památkám je více než poloviční.

  • El Born Centre de Cultura i Memòria. Toto kulturní centrum, které vzniklo na místě bývalé městské tržnice, stoji alespoň za krátkou návštěvu. V hale naleznete ruiny města z počátku 18.století a výstavu k tomu určenou. Vstupné je zdarma.

  • Španělská vesnice Poble Espanyol, která leží na hoře Montjuic, je se svými 117 budovami zajímavým muzeem v přírodě. Cílem tohoto místa je ukázat návštěvníkům průřez různými druhy španělské architektury. Celé Španělsku tu máte jako na dlani na jednom místě.

Chci více umění:

  • Muzeum Picasso. Picasso sice pocházel z Málagy, muzeum věnované jeho tvorbě nicméně naleznete i v Barceloně. Rozsáhlá sbírka obsahuje zejména raná a pozdní díla tohoto malíře. Návštěvu muzea si dobře naplánujte, v pondělí mívají zavřeno.

  • Moco museum. Hned vedle muzea Picassa naleznete toto menší muzeu, které se zaměřuje na moderní umění. Najdete tu například sbírku Banksyho, Andyho Warhola nebo Salvatora Dalího. Doporučuji všem milovníkům moderního a současného umění.

  • The Kiss Mural. Poblíž Barcelonské katedrály na Plaza Isidre Nonell naleznete tuto netradiční mozaiku od Joana Fontcuberta. Ta je složena z mnoha fotografií , které mají znázorňovat svobodu. Více než 4000 fotek od místních obyvatel dohromady vytváří obraz polibku. Zastavte se okouknout tento nevídaný street art, zdrží vás to jen na chvíli.

Chci krásné výhledy na Barcelonu:

  • Torre Glóries. Tento mrakodrap díky svému vzhledu rozhodně nepřehlédnete. Kupte si vstupenky a vyjeďte do šestatřicátého patra, ze kterého budete mít výhled na Barcelonu z úplně nové perspektivy.

  • Katalánské národní umělecké muzeum sice patří do kategorie “památky a kultura”, já bych ale kromě nádherné architektury vyzdvihla i jeho polohu na úpatí hory Montjuïc, ze které je krásný výhled na celou Barcelonu.

  • Bunkry El Carmel, neboli ekvivalent našeho Petrova či Letné. Vemte si sangríi, španělské olivy a užijte si výhled na město při západu slunce na tomto pohodovém místě.

Jsem milovník sportu:

  • Stadion Camp Nou, to je sen každého fanouška FC Barcelona. Bohužel je od května 2023 v rekonstrukci a pravděpodobně bude otevřen až v roce 2026. Do té doby se utkání hrají na Estadi Olímpic Lluís Companys.

  • Pláže Nova Icaria a Bogatell, které jsou skvělou alternativou, pokud se chcete alespoň trochu vyhnout davům. Kromě opalování zde můžete vyzkoušet i plážový volejbal, surfing nebo si zacvičit v některé z venkovních posiloven.

Chci vyrazit na nákupy:

  • Majestátná Plaza d’Espanya s býčí arénou, přebudovanou na nákupní centrum a vyhlídkou na střeše jistě naplní vaše očekávání. Navíc nakupovat na místě, kde v minulosti probíhaly býčí zápasy? To si nesmíte nechat ujít.

  • Passaig de Grácia při svých toulkách určitě neminete. Kromě Gaudího Casa Batlló tu naleznete i velké množství obchodů s oblečením různých světových značek.

  • Mercat de Santa Caterina. Každá barcelonská čtvrť má svou tržnici. Tahle se nachází v Bornu a oproti tržnici na La Rambla není tolik turistická. Nakoupit si tu můžete ovoce, zeleninu, olivy nebo ryby.

Chci trochu přírody:

  • Akvárium Barcelona. Při koupání v moři žraloka velmi pravděpodobně neuvidíte, můžete za nimi ale vyrazit do místního akvária. To sídlí v přístavu Port Vell a patří mezi jedno z největších na světě.

  • Parc Diagonal Mar. Tento park s rybníčkem uprostřed leží na opačném konci plážové promenády, stačí si půjčit kolo a vyrazit sem na příjemnou projížďku kolem moře. Můžete si tu udělat procházku a užít si trochu zeleně. V parku také najdete pěkné dětské hřiště.

  • Kaktusové zahrady Jardins de Mossèn Costa i Llobera najdete na hoře Montjuïc a oproti ostatním zahradám na tomto místě, rozhodně stojí za návštěvu. Vstupné je zdarma.

  • Labyrint ve čtvrti Horta. Toto místo je sice trochu z ruky, ale pokud už máte dost ruchu velkoměsta, možná vás potěší výlet do rozlehlého parku, kterému dominuje přírodní bludiště. Vaše děti toto místo budou milovat. Vstup do parku je zpoplatněn částkou 2,23 EUR.

A že už jste viděli všechno?

A co takhle se jen potulovat městem? Například uličky ve čtvrti Grácia nabízí nespočet hipster obchůdků a restaurací. Zastavte se na Plaza del Sol. Posaďte se a odpočívejte. Nebo zkuste Rambla del Poblenou. Stavte se do jedné z místních kaváren, objednejte si kávu s sebou a jděte na pláž. Poslouchejte šumění moře.

Už se nemusíte nikam hnát. Už znáte Barcelonu lépe než své vlastní boty. A pokud vám v mezičase vyhládlo, zkuste některý z tipů, co v Barceloně ochutnat.

Markéta Košťálová

Pisálek, čtenář a vášnivá cestovatelka, která s vámi ráda sdílí své nápady, tipy a zkušenosti.

Previous
Previous

Katalánská gastronomie aneb co v Barceloně ochutnat?

Next
Next

Základní průvodce Barcelonou: co vidět, kde se ubytovat a na co si dát pozor?