Základní průvodce Barcelonou: co vidět, kde se ubytovat a na co si dát pozor?

Sagrada Família. Tapas. Sangría. Gaudí. Paella. Potřebujete ještě více indícií, nebo už víte, o jakém evropském městě je řeč?

Barcelona

Patří mezi jedno z nejnavštěvovanějších evropských měst. Cílem mnoha turistů je naprosto oprávněně, na své si tu totiž přijde opravdu každý. Ať už sem vyrážíte za kulturou či architekturou, lákají vás pláže nebo dobré jídlo, toto město vám má co nabídnout.

Já v Barceloně strávila 4 měsíce a na žebříčku evropských destinací ji řadím velmi vysoko. Důvodem je i množství benefitů, o kterých si v Česku můžeme nechat zdát. Těmi jsou (téměř) celoroční sluníčko, rozšířená síť cyklostezek a spoustu dětských hřišť. V tomto multikulturním městě je neustále co objevovat. Stačí nasednout do letadla a za dvě a půl hodiny přistáváte na letišti El-Prat. Tak na co ještě čekáte?

Pojďme se spolu podívat, co můžete v Barceloně vidět a rozhodně nevynechat.

TOP 10 míst, které musíte v Barceloně navštívit

Sagrada Família

Stavba nejznámějšího barcelonského chrámu, zapsaného i na seznamu světového dědictví UNESCO, započala již v roce 1882 a stále čeká na své dokončení. Častou otázkou mnoha netrpělivých turistů je, kdy bude Sagrada Familia konečně dokončena? Dle aktuálních informací je v plánu chrám dostavět v roce 2026, ke stému výročí smrti jejího architekta, geniálního Antonia Gaudího.

Prohlídku interiéru Sagrady nesmíte minout, i když vás její krása jistě uchvátí i zvenčí. Vnitřek chrámu vás okouzlí barevnými vitrážovými okny, masivními sloupy a množstvím slunečního světla. Cena vstupenek je vysoká, začíná na 36 Euro a pokud budete chtít navštívit i věž, počítejte s eury navíc. Na prohlídku Sagrady si vyhraďte alespoň 90 minut a lístky nakupujte kvůli vysokému zájmu předem a online.

TIP pro rodiče: do Sagrada Família se můžete dostat i s kočárkem, jen počítejte s tím, že je u vstupu podroben bezpečnostní kontrole stejné jako na letišti. Do věže se bohužel s kočárkem dostat nedá.

TIP pro rodiče: V parku u Sagrada Família se nachází několik dětských hřišť, na které můžete vaše ratolesti nalákat, až je bude prohlídka trochu nudit.

TIP: velkolepý výhled na chrám si můžete užít i z blízkých rooftop barů.

Gaudí walk neboli Casa Batlló, Casa Milá a Casa Vicens

Ano, tyto ikonické domy nemá opět na svědomí nikdo jiný než slavný Antonio Gaudí. Udělejte si Gaudí tour a navštivte je všechny během jednoho dne. Který z Gaudího domů je nejhezčí vám povědět nemůžu, všechny se pyšní velmi originální architekturou. Mně osobně se velmi líbilo v Casa Batlló, kde mají pro návštěvníky připravenou i interaktivní výstavu a nudit se tu nebudou ani děti. Navíc si na střeše budovy můžete dát kafíčko s výhledem. Před návštěvou si připravte napěchovanou peněženku a trochu trpělivosti s množstvím turistů. Pro co největší zážitek doporučuji koupit vstupenky na první ranní prohlídku v 8:30, kdy budete mít místo téměř pro sebe.

TIP: Kdo rád prozkoumává město během noci, Casa Batlló i Casa Milá nabízí noční prohlídky s průvodcem.

Park Güell

Ani do třetice tu nebude chybět další Gaudího počin, a tím je Park Guell. Samotný park se pyšní impozantní architekturou a krásným výhledem na město, o který rozhodně nechcete přijít. Kvůli vysokému zájmu doporučuji vyrazit brzy ráno a lístky na daný den zakoupit s dostatečným předstihem. Cena vstupenek do parku Guell začíná na 10 EUR bez průvodce.

TIP: Pokud cestujete s dětmi, kočárek raději nechte doma. V Parku Guell se nachází mnoho schodů a kopců.

Park de la Ciutadella a Arc de Triomf

Park de la Ciutadella se vstupní branou Arc de Triomf je příjemným místem pro odpolední procházku nebo piknik. Najdete zde standardní vybavení parku: fontánu, rybník, sochu mamuta :) a pár stánků s občerstvením. Nechybí ani dvě dětské hřiště, z nichž jedno je vybavené vnitřní hernou a ochotným personálem, který dětem přichystá zábavu. Kdo rád obdivuje zvířata, může vyrazit i do ZOO, která se v barcelonském městském parku také nachází.

TIP: V parku de la Ciutadella si můžete pronajmout lodičku a udělat si romantickou plavbu na jezírku.

Barceloneta

Kdo by nemiloval plážové radovánky! Barceloneta je velmi rušná čtvrť obklopená plážemi, kam míří za odpočinkem většina turistů. Zdejší dominantou je luxusní hotel W Barcelona, který nechybí na žádné fotce z dovolené. Kromě opalování můžete využít i venkovní posilovnu, dětské hřiště, půjčit si paddleboard, surfovat, projet se na kole po promenádě nebo navštívit některou z místních restaurací v přístavu Port Vell.

TIP: Plážová promenáda nekončí sochou zlaté velryby! Pokračujte kolem přístavu a udělejte si příjemnou procházku až k Fóru.

Gotická čtvrť Barri Gòtic

Toulat se gotickou čtvrtí znamená procházet se úzkými a tmavými uličkami plných obchůdků, kaváren a restaurací. Ztrácet se v nich může být někdy až vzrušující zážitek, přesto má toto historické centrum nepřekonatelnou atmosféru. Naleznete zde nejstarší domy ve městě, jejichž stáří se datuje až do pozdního středověku!

Poseďte na malebném náměstí Placa Rei, vydejte se na rušnou La Rambla nebo navštivte gotický kostel Santa Maria del Pi či Barcelonskou katedrálu.

Montjuïc

Na tento rozlehlý kopec, který se nachází na jihozápadní straně města, se můžete dostat pěšky, autobusem, zubačkou či lanovkou. Vydejte se sem na příjemnou procházku, projděte si zahrady, navštivte pevnost, řecké divadlo nebo některé z muzeí. Lanovky jsou zde dvě. První vede z přístavu Port Vell k hotelu Miramar. Druhá lanovka vás pak vyveze dále nahoru k pevnosti. Tam můžete dojít i pěšky, pokud máte alespoň základní fyzickou zdatnost.

TIP pro rodiče: Asi v polovině cesty k pevnosti najdete skluzavky a dětské hřiště, kde se vaše ratolesti můžou vyřádit. Jen si dejte pozor, skluzavky jsou opravdu velmi prudké!

Tibidabo

Kopec Tibidabo s kostelem Sagrat Cor, který se majestátně tyčí na sever od Barcelony, patří mezi jednu z nejoblíbenějších atrakcí ve městě. Dostat se sem chvilku vezme, ale krásný výhled na Barcelonu rozhodně stojí za to. Vstup do kostela je zdarma.

Kromě toho se zde nachází zábavní park s mnoha atrakcemi jako je ruské kolo nebo kolotoč, kde se vyřádí děti i dospělí. Pokud jste fanoušky seriálu Přátelé, buďte jako Joey a rozhodně si Tibidabo přidejte na váš seznam.

TIP: Dobrá zpráva pro milovníky zimních radovánek! Od konce listopadu až do začátku ledna najdete na vrcholu Tibidabo kluziště.

La Rambla a Mercado de La Boqueria

Rušná ulice La Rambla plná platanů, obchodů, prodejců květin a pouličních umělců patří mezi největší turistická lákadla ve městě. Spojuje Plaza Catalunya a Kolumbův památník na straně u moře. Přibližně v polovině La Rambla leží centrální tržnice Mercado de la Boqueria. Najdete tu spoustu prodejců zeleniny, ovoce, masa a oliv. Můžete si zde dát tapas nebo třeba jen smoothie z čerstvého ovoce. Doporučuji sem vyrazit brzy ráno, kdy místo nebude plné lidí a vy si tak v klidu nakoupíte něco dobrého k snědku.

Barcelonská katedrála

Je pravdou, že Barcelonská katedrála stojí ve stínu slavné Sagrada Familia, přesto si vaši pozornost zaslouží. Tato stavba postavená v gotickém stylu se nachází přímo v centru města nedaleko stanice metra Jaume I. Vstupné činí 11 Euro a v ceně je i vstup na střechu, ze které je nádherný výhled na gotickou čtvrť. Každý čtvrtek se navíc před katedrálou koná Mercat Gotic - bleší trh plný starých knih, šperků a hraček.

Tak program už máte!

Kdy je nejlepší do Barcelony vyrazit?

Do Barcelony je možné jet naprosto kdykoliv.

Nejvíce turistů sem proudí od května do září. V těchto měsících budou uličky města přeplněné a ceny ubytování vysoké. Zároveň očekávejte letní teploty často překračující hranici 30 stupňů. Pokud je vaším cílem plážová dovolená, toto období bude pro vás ideální.

Pokud toužíte po poznávání památek, doporučuji město navštívit na začátku jara nebo od října do listopadu. Město nebude tolik přeplněné, fronty na památky budou kratší a vy si zpestříte pochmurné české počasí trochou sluníčka. Do konce listopadu mají navíc otevřeno i plážové bary, nicméně teplota moře bude v tomto období nízká.

Prosinec a leden jsou měsíce, kdy mají v Barceloně celkem šest svátků. Spousta míst bude mít zavřeno, proto je dobré vzít tyto informace při plánování dovolené na vědomí. Na druhou stranu si můžete dosyta užít předvánoční atmosféry a zajít na vánoční trhy.

Barcelona je samozřejmě krásná i v zimním období. Není výjimkou, že i v únoru vám bude svítit sluníčko. Denní teplota se může vyšplhat k 15 stupňům. Počítejte ale s tím, že noci budou chladné. Zimní kabát tak dost možná využijete i zde.

Na co si dát v Barceloně pozor?

Velkým problémem jsou krádeže. Dejte si pozor především v metru, na pláži, na slavné La Rambla nebo obecně kdekoliv, kde je velké množství lidí. Nikdy nenechávejte cennosti a doklady v přední kapse batohu nebo úplně bez dozoru. Osobně jsem nikdy s krádežemi problém neměla, ale těžko říci, zda jsem měla jen štěstí.

V Barceloně se nemluví španělsky, ale katalánsky. Pokud na ně ale promluvíte španělsky, rozumět vám samozřejmě budou. S angličtinou je to horší. Spousta místních angličtinu plynule neovládá. Španělské základy se vám tak budou hodit pro objednání jídla v restauraci nebo k nákupu potravin obchodě.

Neděle je pro Španěly svátkem, proto má spousta obchodů, kaváren a restaurací zavřeno.

Na oběd i večeři si budete muset počkat. Španělé totiž obědvají až kolem druhé hodiny odpoledne a večeří nejdříve v osm hodin. Není ani výjimka jít na večeři v deset večer.

Španělé mají od 14:00 do 16:00 siestu, tedy odpolední klid. Během této doby mohou být obchůdky zavřené. Běžte v tomto čase na oběd nebo si také odpočiňte.

Kde se v Barceloně ubytovat?

Vybrat si ubytování ve správné barcelonské čtvrti, to je polovina úspěchu. Čtvrtí má Barcelona spoustu, zajímat nás budou zejména: Gotická čtvrť, Eixample, Born, Raval, Grácia, Poblenou, Barceloneta, Sant Antoni a Poble-Sec.

Velmi záleží, za čím do Barcelony jedete. Zda vyhledáváte:

  • klid a autenticitu (Grácia, Poblenou) nebo chcete párty až do rána (Raval, Poble-Sec)

  • centrum dění (Eixample) nebo vám nevadí dojíždět (Poblenou)

  • památky (Born) nebo pláž (Barceloneta, Poblenou)

  • rozlehlé ulice (Poblenou), nebo vám nevadí úzké a tmavé uličky (Gotická čtvrť, Barceloneta)

Jestliže existuje místo, kterému se Barceloně v noci vyhnout, je to Raval. Najdete zde velké množství barů, nočních klubu a také krádeží. Ubytování ve čtvrti Raval nedoporučuji pro rodiny s dětmi.

Co se týče ceny ubytování, Barcelona je obecně poměrně drahé město. Levnější ubytování najdete mimo sezónu, tedy v zimě. V závislosti na délce pobytu doporučuji k hledání vhodného ubytování Booking.com, Airbnb.com a nebo španělské stránky pro dlouhodobé pronájmy nemovitostí idealista.es.

Jak se po Barceloně dopravovat?

Nejlepší způsob, jak se po Barceloně dopravovat, je pěšky. Toto město je k tomu ideálně přizpůsobeno. V průběhu posledních let se mnoho rušných ulic přeměnilo na pěší zóny s jízdními pruhy pro kola.

Jezdit na kole je druhým nejlepším způsobem, jak objevit město. Město je protkané cyklostezkami, stojany na kola najdete na každém rohu a na kole jezdí opravdu všichni. Existuje zde i systém sdílených kol, doporučuji například Donkey Republic.

Kromě toho tu samozřejmě nechybí ani hustá síť městské hromadné dopravy. Díky devíti linkám metra se snadno dostanete z jednoho konce města na druhý, jen to možná bude trochu trvat. Metro tu totiž jezdí docela pomalu. Zároveň mohou být některé přestupní stanice trochu zmatečné a nepřizpůsobené vozíčkářům a lidem s kočárky, např. stanice metra Urquinaona.

Na jak dlouho vyrazit do Barcelony?

Barcelona je výbornou destinací na eurovíkend. Většina turistů sem přijíždí právě na tři dny. Během této doby stihnete projít všechny proslulé památky a ještě se zrelaxovat na pláži. K ještě většímu odpočinku a prozkoumání všech výše zmíněných tipů doporučuji minimálně týden. Nudit se nebudete, navíc se naladíte na španělský rytmus a styl života.

Na závěr

Barcelona je krásné město plné architektonicky významných staveb. Pokud chcete ještě více památek vyzkoušejte dalších 20 nevšedních tipů co vidět v Barceloně. A že vám už vyhládlo? Tak to raději nekoukejte na článek Co v Barceloně ochutnat.

Markéta Košťálová

Pisálek, čtenář a vášnivá cestovatelka, která s vámi ráda sdílí své nápady, tipy a zkušenosti.

Previous
Previous

20 nevšedních tipů, co vidět v Barceloně