Katalánská gastronomie aneb co v Barceloně ochutnat?

Najít správnou restauraci, kde opravdu dobře vaří, je polovina úspěchu k vydařené dovolené. Naštěstí jde o Barcelonu, kde o dobré jídlo není nouze. Tak na co dnes máte chuť? Dáte si tapas, paellu nebo jen malou svačinku v podobě křupavého churros?

Jídlo v Barceloně: Co rozhodně vyzkoušet?

Jídlo je ve Španělsku chutné a na velmi dobré úrovni. Specialitou španělské kuchyně je tzv. tapas, tedy malé (degustační) porce jídla. Hladu se bát nemusíte, objednat si jich můžete kolik budete chtít. Z nabídky tapas velmi doporučuji vyzkoušet patatas bravas, španělské olivy, sušené šunky a sýry, krevety na grilu, papričky Padrón, krokety nebo sardinky. Barcelona je plná tapas barů, na žádný vyloženě špatný jsme nikdy nenarazili, výborné tapasky najdete například v Telefèric v Eixample, El Quim de la Boqueria na hlavní tržnici vedle La Rambla nebo L’Olivera v Sant Martí.

Mezi významné španělské pokrmy patří i paella (čti paeja). Základem tohoto pokrmu je rýže a mořské plody. Původem je toto jídlo z Valencie, kde se připravuje s kuřecím a králičím masem, valencijskou rýží a fazolemi. V barcelonských restauracích nicméně najdete i vegetariánskou variantu. Paella se servíruje na velké pánvi pro minimálně dvě osoby. Na výbornou paellu si můžete zajít například do restaurace Chiringuito Escribà, která sídlí přímo na pláži, takže si kromě skvělého jídla můžete užít i výhled na moře. Ceny vzhledem k lokaci očekávejte vyšší.

Vyjma španělské gastronomie můžete v Barceloně vyzkoušet i mezinárodní kuchyni, například argentinskou nebo mexickou. Doporučuji například argentinské empanadas, nebo mexické tacos. Ty najdete téměř na každém rohu. My jsme měli skvělé take away empanadas v Las Muns. Na tacos si pak zajděte do La Campechana nebo do Matt and Marshall v Poblenou, v centru pak můžete vyzkoušet taco restauraci Tlaxcal. Kromě toho je v Barceloně rozšířena i japonská kuchyně, na dobré sushi nebo smaženou rýži vám ráda doporučím restauraci Kibuka v Poblenou.

Jako dezert si nezapomeňte dát churros s pořádnou porcí čokolády nebo crema catalana, vanilkový krém nápadně připomínající známější francouzské creme brulé. Barcelona je také plná pekáren, kde si můžete koupit křupavé bagety a křehoučké máslové croissanty. Doporučuji například Boulangerie Mayer nebo Baluard. A kdo má rád chladivé osvěžení, může vyzkoušet místní zmrzlinu v Obrador DelaCrem.

Na pití vás nejspíše nepřekvapí španělské víno, velmi často původem z vinařské oblasti Rioja. Určitě vyzkoušejte i sangríi, červené víno s brandy a ovocem, případně tinto de verano, které se sangríi podobá, ale neobsahuje tvrdý alkohol.

Za posledních pár let vzniklo v Barceloně mnoho kaváren s výběrovou kávou. Výborné kafe najdete v jedné z poboček Nomad Coffee, Syra Coffee, Right Side Coffee Bar nebo The Miners (ty najdete i v Praze). Pokud jste kávoví gurmáni, možná vás překvapí, že jednou dostanete cappuccino s dvojtou dávkou espressa, podruhé s kakaem nahoře a potřetí hrnek o objemu téměř půl litru. Na španělské pravidla přípravy kávy jsem dodnes nepřišla, budete se muset nechat překvapit. A nebo si objednejte cafe con leche, v překladu káva s mlékem, která vypadá i chutná naprosto totožně jako to naše cappuccino.

Na brunch si pak vyražte do jedné z poboček Eat my trip, Little Fernu, Cremat 11 nebo do Faire. Brunch & Drinks. Konkrétně Little Fern patří mezi má nejoblíbenější brunchová místa v Poblenou. Z jejich jídelního lístku jsem měla téměř vše, snídanový hamburger je ovšem můj největší favorit! Na víkendy nicméně doporučuji rezervaci.

No a pokud už jste doslova přejezeni španělské kuchyně, můžete vyzkoušet zdravou variantu fast foodu Honest Greens. Tyto pobočky rychlého občerstvení naleznete na mnoha místech po celé Barceloně. Menu, které si skládáte vy sami, je plné zdravých, chutných a kvalitních surovin za výbornou cenu.

A pokud je tu někdo, kdo si rád na dovolené něco chutného uvaří, není nic jednoduššího, než vyrazit do jedné z místních tržnic. V nich najdete čerstvé ryby, mořské plody, ovoce, zeleninu nebo olivy. Každá čtvrť má svou vlastní tržnici, určitě bude nějaká i v blízkosti vašeho ubytování, tak se nezapomeňte kouknout.

Po podařeném jídle by to chtělo trochu vytrávit. Můžete se třeba projít po pláži nebo naplánovat prohlídku jedné z barcelonských památek. Tipy na ně získáte v článku Základní průvodce Barcelonou nebo 20 nevšedních tipů, co vidět v Barceloně.

Markéta Košťálová

Pisálek, čtenář a vášnivá cestovatelka, která s vámi ráda sdílí své nápady, tipy a zkušenosti.

Previous
Previous

10 tipů, kam vyrazit na dovolenou v únoru

Next
Next

20 nevšedních tipů, co vidět v Barceloně