Mezinárodní den zdraví: 5 knih, které vám zlepší životní styl

Světový den zdraví každoročně připadá na 7. dubna. Tento jarní čas přímo vyzývá k různým očistám, detoxům a zkrášlovacím procedurám. Léto a plavková sezóna je přeci za rohem! Ještě než se s prvními prosluněnými dny pustíte do diet, pojďme si připomenout, že zdraví má být vždy na prvním místě. Jak o něj ale správně pečovat?

Vybrala jsem pro vás pět knih, které budou skvělým pomocníkem na vaší cestě za lepším, zdravějším a spokojenějším životem.

Proč spíme - Matthew Walker

Kniha, která vám (paradoxně) otevře oči a donutí spát více než osm hodin denně. Tedy alespoň do doby, než si pořídíte děti.

To, že prospíme třetinu života, asi všichni víme. Ale věděli jste, proč je důležité mít kvalitní a nepřerušovaný spánek? Věděli jste, co se s vašim mozkem stane, když nebude mít dostatek odpočinku? Já ne a popravdě proklínám všechny ty probdělé noci při vysokoškolských večírcích.

V knize Proč spíme zjistíte, jaký má spánek vliv na vaši schopnost přemýšlet a logicky uvažovat, jakou má nedostatek spánku spojitost s chronickým onemocněním a že lidé, kteří si dopřávají dostatek spánku jsou štíhlejší, atraktivnější a šťastnější. A přitom stačí tak málo… jen pomalu zavřít oči a vydat se do říše snů.

Atomové návyky - James Clear

Jak si zlepšit životní styl? Krůček po krůčku!

Už se vám někdy stalo, že jste propadli nadšení novému koníčku, ale moc dlouho jste u něj nevydrželi? Pokládali jste si otázku:

  • Jak mám začít pravidelně meditovat?

  • Kdy už konečně uběhnu svých prvních 5 km?

  • Co mám udělat pro to, abych se už konečně naučil/a anglicky?

Skočit do toho po hlavě zřejmě nebyla ta nejlepší taktika. To ví i autor knihy James Clear, který vám předkládá mnoho tipů, jak to udělat znovu a lépe. Pomocí drobných změn ve vašem životě se dokážete zbavit zlozvyků a vybudujete si návyky nové, které váš učiní šťastnějšími.

Tahle kniha vám možná zachrání život - Graham Lawton

Hledat informace o správné životosprávě a zdravějším životním stylu může být někdy ošemetné. Internet je plný informací, které se navzájem vylučují. Co kdybyste ale měli knihu plnou nejnovějších výzkumů, na kterou se budete moci spolehnout?

Autor knihy, Graham Lawton, v průběhu osmi kapitol podrobuje důkladnému zkoumání všeobecně zažité pravdy. Pravdy dietách, o vitamínech a doplňcích nebo o nutnosti nachodit 10 tisíc kroků denně. Kriticky vyvrací mýty a přináší vědecky podložené rady, jak žít lépe a dožít se vyššího věku.

Tahle kniha sice nejspíš nebude to nejlehčí čtení, nenajdete v ní žádné obrázky ani motivační citáty k lepším výkonům, ale nabídne vám vědecký a pragmatický pohled na problematiku a dost možná vám opravdu zachrání život.

Výživná kniha o jídle - Karolína Fourová

O Karolíně Four jste už dost možná slyšeli a pokud ne, o hodně přicházíte! Karolína je inženýrkou v oboru výživy a kvality potravin, vydala dvě knihy, vede blog a úspěšný profil na instagramu s recepty a tipy na lepší stravování. Díky jejím knihám se podíváte pod pokličku složení potravin a zjistíte, že ne vždy musí být každá tvarohová buchta důvod k návštěvě posilovny.

V její druhé knize se dozvíte spoustu informací o jídle, jeho složení, jak jej správně připravovat a čemu se vyvarovat. Karolína srozumitelným způsobem objasňuje důležitost rozmanitých druhů surovin, od cukrů, přes mléko, oleje, po luštěniny, a to tak, aby výklad pochopil i laik. Dozvíme se, jak potraviny správně skladovat a zda je lepek opravdu zlo, na jakém oleji je nejzdravější smažit a jak si vybudovat zdravý vztah k jídlu.

Závěrem nechybí ani 50 receptů, z nichž jsem některé měla tu možnost vyzkoušet, a stály opravdu za to!

Pravda o cukru - Jessie Inchauspé

V dnešní moderní době trpí velká část populace nadváhou a cukrovkou. Tyto nemoci jsou důsledkem nesprávného životního stylu. Důležitou roli zde hraje prevence. Seznámit se s tím, jak tělo funguje poté, co přijme potraviny bohaté na cukr, je první krok ke zdraví.

Co je to glukóza a proč je pro tělo důležitá? Co je to glykemická křivka a proč bychom ji měli sledovat? Na to vše najdete odpověď v knize Pravda o cukru.

Kniha je plná tipů, jak glykemickou křivku snižovat tak, aby vaše hladina cukru byla v rovnováze a vy se cítili lépe. To vše je podáno srozumitelnou, vtipnou a čtivou formou. Knihu doporučuji nejen lidem trpícím cukrovkou, ale i zdravým lidem, kteří chtějí pochopit, jak jejich tělo reaguje na určité potraviny.

Už jste některou ze zmíněných knih četli? Nebo máte v plánu číst? A jak pečujete o své fyzické i psychické zdraví vy?

Dejte mi vědět do komentářů!

Markéta Košťálová

Pisálek, čtenář a vášnivá cestovatelka, která s vámi ráda sdílí své nápady, tipy a zkušenosti.

Next
Next

Zimní Fuerteventura: nekonečné pláže a měsíční krajina. Co vidět a neminout?